Dieta wegańska a zdrowe zęby – na co należy zwrócić uwagę?
Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna nie tylko ze względu na rosnącą świadomość dotyczącą warunków hodowli zwierząt, ale także istotnym czynnikiem stają się aspekty ekologiczne. Odejście od spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego wymusza nowe podejście do komponowania posiłków, aby dostarczały wszystkich składników odżywczych. Czytając nasz wpis blogowy dowiesz się, na co zwrócić uwagę będąc na diecie wegańskiej, aby zachować odpowiednią kondycję swoich zębów.
Najistotniejsze witaminy i minerały
Kilka lat temu w ramach szerokiej kampanii społecznej mówiono, że picie mleka uczyni nas wielkimi. Wszystko dlatego, że mleko jest jednym ze źródeł wapnia, które jest minerałem budulcowym, istotnym przy tworzeniu struktury naszych zębów. Roślinnymi źródłami wapnia jest fasola biała, migdały, tahini, suszone figi i produkty wzbogacone, takie jak mleko roślinne.
Istotne jest również dostarczanie witamin B2 i B12, zawartych głównie w mięsie, jajkach czy rybach, których niedobór może doprowadzić do osłabienia szkliwa i zębiny – te witaminy należy suplementować.
Owoce i warzywa
Wiele owoców i warzyw, mimo tego, że są zdrowe i dostarczają naszemu organizmowi bogactwa witamin, nie zawsze mają pozytywny wpływ na nasze zęby. Po pierwsze, produkty takie jak np. buraki, maliny, jagody czy wiśnie, mają znaczny wpływ na kolor naszych zębów. Dodatkowo, naturalne kwasy zawarte w niektórych owocach obniżają pH środowiska jamy ustnej, które w rezultacie prowadzi do uszkodzeń szkliwa czy nawet kwasowej erozji. Niepożądanym działaniom łatwo można zapobiec, wystarczy, że po spożyciu owoców takich jak cytrusy, maliny czy wiśnie, przepłucze się usta wodą w celu zneutralizowania działania kwasów. Należy również pamiętać, że po zjedzeniu takich owoców, nie należy myć zębów przez co najmniej pół godziny, ponieważ możemy szybko doprowadzić do podrażnienia szkliwa.
Na co zwrócić największą uwagę?
Przede wszystkim należy dostarczyć organizmowi witamin, które są głównie zawarte w nabiale czy produktach mięsnych. Aby nie przyjmować ich wyłącznie w postaci suplementów, warto spożywać np. mleko sojowe, szpinak, brokuły czy tofu, ponieważ te produkty są bogate w witaminy jak B2 i D. Nie należy zapominać o prawidłowej pielęgnacji jamy ustnej oraz wizytach kontrolnych, które dotyczą nie tylko wegan.
Poniżej przedstawiamy listę produktów, które dzięki dużej zawartości wapnia, stanowią dobry zamiennik dla tradycyjnego źródła:
- Mleko roślinne (sojowe, ryżowe lub inne) – średnio szklanka zawiera około 200–300 mg wapnia
- Nasiona Chia – 100g nasion zawierają 631mg wapnia
- Masło migdałowe – 2 łyżki = 111 mg wapnia
- Suszone morele – 1/2 filiżanki = 35 mg wapnia
- Brokuły gotowane – 1 szklanka =62 mg wapnia
- Jogurt sojowy – 150g jogurtu zawiera ok. 300 mg wapnia