Polak Stomatologia

Napoje bezcukrowe i ich wpływ na zęby. Zdrowa alternatywa czy ukryty szkodnik?

Sklepowe półki uginają się od bardzo dużej ilości słodkich napojów bezcukrowych. Postrzegamy je jako lepszą alternatywę w porównaniu z ich klasyczną wersją przez małą zawartość kalorii. Jednak czy są one obojętne dla zębów, mimo, że nie zawierają białego cukru?

Chociaż większość osób wie, że cukier szkodzi zębom, zależność między jego spożyciem a próchnicą nie jest tak szeroko rozumiana. Spożywając produkt z cukrem, bakterie w jamie ustnej przekształcają go w kwas, który następnie uszkadza zęby. Ten sam efekt zapewnia również spożycie każdego bardzo kwaśnego napoju. Można niejako uznać to za pominięcie pierwszych kroków w tym procesie. Jak to odnieść do napojów bezcukrowych?

Wiele aromatów używanych do ich produkcji sprawia, że stają się one produktami kwasowymi. Wykazano to w badaniu przeprowadzonym przez University of Melbourne. Napoje kwaśne prowadzą do osłabienia zewnętrznej warstwy zęba i wpływają na przyśpieszenie procesu zwanego erozją. Uszkodzenia te mogą się kumulować, a proces niszczenia zewnętrznej warstwy zacznie postępować bardzo szybko, co osłabi ich strukturę.

Nie ma wątpliwości, że zmniejszenie zawartości cukru w diecie jest rozsądnym posunięciem, ale należy bardzo uważać, aby również nie nadużywać napojów bezcukrowych czy izotoników. Jedynymi napojami, które pozostają neutralne dla zębów jest mleko i woda.

O czym w takim razie należy pamiętać?

  • po jedzeniu lub piciu kwaśnych produktów nie należy od razu myć zębów, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na osłabioną warstwę zęba
  • guma do żucia (koniecznie bez cukru!) może pomóc zwiększyć produkcje śliny, co naturalnie zneutralizuje działanie kwasu